fredag 14 oktober 2011

Globsol 2011 (på Hanaholmen, del 1)

Hooha!

Vilken dag. Det hela började med att vi checkade in och därefter avnjöt vi en underbart god lunch. Sedan fortsatte dagen med Hanaforum. Jag citerar programbladet:


En diskussion om ungas möjligheter att påverka världen och hitta nya vägar mot jämlikhet och frihet.
De ungas roll och möjlighet att påverka förändras i den globaliserade världen. Allt oftare är det just de unga som vill förändra rådande förhållanden. När gamla maktstrukturer rasar får de unga större inflytande, och det blir viktigt vad de unga vill och kan göra. Unga människor vill inte påverka bara via traditionella kanaler utan allt oftare via ensaksrörelser, köpbeteende eller sociala media.
Den hotande ekonomiska recessionen och följderna av den har drivit ut ungdomar för att uttrycka sin åsikt också i västländerna. Händelserna senaste sommar i England kan ses som ett extremt exempel på viljan att få sin röst hörd. Demonstrationerna där växte till kravaller som höll på i flera dagar och spred sig också till andra europeiska länder. Samtidigt väckte massmorden av politiskt aktiva ungdomar i Norge rädsla och visade att extremismen har landat också i Norden.
I Finland och Sverige har ungdomar utmärkta möjligheter att påverka händelser och fenomen i sin omgivning. Men håller tron på den traditionella demokratin på att minska?  Unga vill ha allt genast, och att arbeta långsiktigt för att uppnå sina målsättningar känns både besvärligt och arbetsamt i byråkratidjungeln. Så hur kan ungdomar verkligen påverka inom olika områden? Hur ska man känna att man lyckats och märka att en önskvärd förändring skett? Står vi inför en total förändring i sättet att agera, när ungdomarna tar saken i sina egna händer?
Väldigt givande där vi bland annat fick stifta bekantskap med Bhagwati Bista, en fantastisk människa som talade öppenhjärtligt om sitt hemland Nepal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar